Bezbjednost na Internetu

Ovo je tema o kojoj je napisano mnostvo clanaka, knjiga, Internet stranica. To je i izvor posla za hiljade strucnjaka koji se bave osiguranjem bezbjednosti racunara. Naravno to je i izvor briga i glavobolje za mnoge koji su se nasli na udaru elektronske gamadi tipa virusi, trojanski konji, windows bombe i sl.

Na ovom mjestu ce biti objavljene neke informacije koje vjerovatno mogu pomoci da se sto je vise moguce sacuvate od belaja koje vam mogu izazvati zlonamjerni ljudi.

Kradja e-mail adresa

Uzrok mnogih nezeljenih e-mail poruka koje dolaze na vase adrese je kradja e-mail adresa koja je vrlo rasirena pojava. Citajte kako smo odlucili da zastitimo vase adrese od kradljivaca.

Protupozarni zid - Firewall

Zastitite vas racunar od nepozeljnih gostiju. Kako i kojim sredstvima. 

E-mail i virusi

Sirenje kompjuterskih virusa i slicnih elektronskih hajvana i hajvanluka postalo je pravi problem za sve korisnike Internete.

NetBus

Novi "terminal program" koji se pojavio u martu 1998 a koji omogucuje preuzimanje kontrole nad tudjim racunarom putem Interneta.

Back Orifice

Mnogo poznatiji "terminal program" koji se pojavio u avgustu 1998 djelo je grupe hakera koji sebe nazivaju Cult of the Dead Cow

Index

 

 
Sitnim slovima:

Ove stranice su nastale kao reakcija na pitanja koja postavljaju posjetioci naseg sajta. Informacije u njima su plod prikupljanja podataka na www, strucnoj literaturi, licnih iskustava, rekla-kazala i ostalog te mogu biti nepotpune i netacne.

Mi nismo odgovorni niti mozemo snositi odgovornost za posljedice nastale koristenjem ovih uputstava.

U slucaju da niste sigurni sta poduzeti obratite se strucno osposobljenoj osobi u vasoj blizini. 

Nas savjet je uvijek bio i ostaje :

Don't panic!

 

 
 

Copyright : 1996-2006  Siba´s Friends and Relatives Worldwide Inc.