Kako zastiti svoj racunar od upada preko interneta

 

Korisnici interneta znaju da postoji opasnost da se drugi korisnici putem interneta prikljuce na njihov racunar. U manjem broju slucajeva rijec je o bezopasnim igrama ali postoji realna mogunost da stete budu i vece. Mogu se na takav nacin kopirati ili unistavati podatci pohranjeni na racunaru. Vrlo realna opasnost postoji i od kradje lozinke za koristenje bankovnog sistema i drugih osjetljivih podataka kao sto su pristupne lozinke za prikljucenje na racunarsku mrezu na poslu itd. U tom slucaju radi se o kriminalnom aktu o kome je potrebno upoznati policiju.

Kako bi se nezeljenji posjetioci sprijecili da upadnu u racunar koriste se razne metode zastite. Zajednicko ime im je protupozarni zid ili "firewall". To dolazi od prakse da se skladista i druge zgrade u kojima pozar moze da se siri iz jednog dijela u drugi, pregrade jednim zidom koji ide od temelja do krova. takav zid sprecava da se pozar prosiri i odatle mu i ime protupozarni zid.

Slika prikazuje pojednostavljen sematski prikaz racunarske mreze zasticene
specijalo opremljenim racunarom, tzv protupozarnim zidom (firewall)

Slicnu ulogu imaju i specijalno opremljeni racunari koji se postavljaju izmedju interneta i velikih racunarskih mreza. Zbog cijene i odrzavanja se oni koriste samo u preduzecima i ustanovama. Za pojedince je jednostavnije da kupe nesto jednostavnije elektronske uredjaje (u principu minijaturizovan racunar) kojih ima mnostvo na trzistu. Oni su posebno podesni kada je vise kucnih racunara stalno povezano na internet. Za podatke mozete pogledati sajtove proizvodjaca: 3com, D-link itd.

Oni korisnici koji se na internet preko modema mogu se sa sigurnoscu pouzdati u programe kji se instaliraju na racunar i sprecavaju nezeljeno prikljucenje sa interneta na kucni racunar. Takvih programa ima zaista mnogo ali su najbolji ocijenjeni: Tinny Firewall i ZoneAlarm. ZoneAlarm postoji i u jednostavnijoj verziji koja je besplatna za kucne korisnike.

 

Slika predstavlja izgled kontolnog panela programa ZoneAlarm Pro
(verzija koja nije besplatna i koja ima vise mogucnosti od besplatne verzije)

Instalacija, podesavanje i koristenje programa ZoneAlarm je jednostavna i ne zahtijeva specijalisticka znaja tako da se svaki prosjecni korisnik racunara moze koristiti njime. Isto vazi i za vecinu drugih programa koji imaju ulogu protupozarnog zida (firewall) uz manje ili vece razlike u rukovanju.  Ispravno podesen ovaj program sprjecava i javlja sve pokusaje prodora u vas racunar i omogucuje vam da bezbjedno koristite internet.

Stepen sigurnosti od upada preko interneta je vrlo visok i moze se mjeriti sa onima kod specijalno prilagodjenih racunara.Potrebno je naravno vrsiti redovno uskladjivanje programa tako sto se sa sajta proizvodjaca programa preuzimaju najnoviji dodatci koji sadrze zastitu protiv novootkrivenih metoda za napad preko interneta. Slicna procedura postoji i za antivirus programe te vecina zna kako se obavlja. Svaki proizvodjac programa ima na svom sajtu detaljna uputstva za takve postupke.

 

| Nazad na strane o bezbjednosti | Nazad na prvu stranu sajta |

25. avgusta 2002

 

   
   
 

Copyright : 1996 - 2011 Siba´s Friends and Relatives Worldwide Inc.